Slovenský výrobce elektroniky prosazuje výrobu s technologií Ersa

Krátce po založení společnosti v Piešťanech na Slovensku začala v roce 1994 společnost Telux vyrábět elektrické předřadníky s výkony od 9 do 72 W. O jedenáct let později společnost přistoupila k výrobě SMT a zmodernizovala své strojní zařízení a v roce 2010 přesídlila do Trebatic. Vzhledem k neustálému růstu došlo před pěti lety k další inovaci technologie – v té době vstoupil do hry dodavatel Ersa, který od té doby dodával Teluxu všechny druhy technologie pájení - včetně technologie selektivního pájení (VERSAFLOW 3/45) a sítotisku (VERSAPRINT 1).

Bratislava, Vysoké Tatry a Petra Vlhová, mistryně světa ve slalomu 2019 – na tuto triádu by Slovensko mohlo být zredukováno. To by však pro tento středoevropský vnitrozemský stát s přibližně 5,5 miliony obyvatel, který vznikl 1. ledna 1993 po klidném rozdělení Československa, nebylo spravedlivé. Po zániku socialistické ČSSR si mladé Slovensko rychle získalo vynikající ekonomickou pověst, politicky doprovázenou členstvím v Evropské unii a NATO (2004), zrušením hraničních kontrol zemí EU v rámci Schengenské dohody (2007) a přistoupením k eurozóně. Mezi průmyslová zaměření silně exportně orientovaného Slovenska patří diverzifikovaný automobilový průmysl, strojírenství, kovoobrábění a elektronika.

Krátce po převratu založil Jozef Sadlek v roce 1994 svou elektronickou výrobní společnost pod názvem TE-VEV, původně s 15 zaměstnanci. Inženýr, který studoval rozhlasovou a televizní techniku na Vysoké škole technické v Bratislavě, našel prostory v průmyslové zóně v Piešťanech, 90 km od metropole Bratislavy. Zpočátku se jednalo o ruční pájení a montáž. Když se po pěti letech společnost etablovala jako poskytovatel služeb EMS – změnil se název na praktičtější Telux, aby se pro  potenciální zákazníky stala viditelnější.

S pořízením prvního stroje Pick & Place odbyt výrazně vzrostl a po instalaci první SMT linky v roce 2005 odbyt nepřetržitě roste rok co rok. Výrobní prostory se postupně stávaly nedostatečnými, takže generální ředitel Teluxu Jozef Sadlek po pečlivém zvážení rozhodl o postavení nového výrobního závodu v nedalekých Trebaticích, aby bylo možné zpracovat přijaté objednávky včas a v požadované kvalitě. Přestěhování do nového areálu s 1 260 m2 výrobního prostoru bylo dokončeno v roce 2010. Rozhodnutí o dalším růstu mělo viditelný a hmatatelný výsledek – byl položen základ pro opravdový skok v odbytu: v roce 2011 Telux zaznamenal nárůst o 67 procent!
 

Vysoká kvalita, vysoká produktivita, vysoká flexibilita

Neustálý růst odbytu pokračoval i v následujících letech, takže po pěti letech došlo k další inovaci technologie – v roce 2014 se dodavatelem pájecích zařízení stala společnost Ersa. Telux se svými 40 zaměstnanci vyrábí především průmyslovou zákaznicky orientovanou elektroniku; jeho zákazníci jsou z oblasti železniční techniky, hornictví, stomatologie a lékařská techniky. 60 procent produkce Teluxu jde na slovenský trh, pro Českou republiku se vyrábějí sestavy pro nevýbušná prostředí v báňském a těžebním průmyslu - další zajímaví zákazníci se nacházejí v Německu, jako např. Adam Hall Group pro profesionální hudební zařízení se sídlem v Neu-Anspachu v Hesensku. Všude, kde se tyto sestavy používají, mají neobyčejně vysoké požadavky na kvalitu. Bylo tedy zřejmé, že v úvahu přicházejí pouze špičkové pájecí systémy, které jsou schopny opakovaně udržet kvalitu na požadované úrovni.

V Teluxu se vyrábí až 700 různých druhů sestav na DPS v individuálních šaržích od 50 do 2000 kusů. Jsou dny, kdy se výrobní program mění dvakrát denně – na rozdíl od velkých hráčů v tomto oboru, kteří vyrábějí jeden produkt nepřetržitě 24 hodin/7 dní v týdnu/365 dní v roce. „Hledali jsme takové pájecí stroje, které kombinují vysokou kvalitu s vysokou flexibilitou a produktivitou. Od počátku jsme měli ze systémů Ersa velice dobrý pocit, takže tato společnost byla přímo zařazena do našeho benchmarkingu,“ říká Jozef Sadlek. Po rozsáhlém průzkumu trhu se Telux rozhodl pro selektivní pájecí stroj Ersa VERSAFLOW 3/45. Tomu předcházely rozsáhlé testy, které ověřily, že pájecí systémy Ersa skutečně dosahují požadovaných výsledků – mimo jiné byly navštíveny výrobní prostory Enics v Nové Dubnici (dobrý zákazník Ersy se sídlem ve Švýcarsku), vzdálené asi 60 km, kde se uskutečnila prohlídka zařízení ve všech možných konfiguracích v reálném provozu, aby bylo možné vybrat nejlepší řešení.

VERSAFLOW 3/45 přináší zvýšení produktivity

Současně byla požádána společnost PBT Rožnov, dlouholetý český distributor Ersy, který má působnost i na Slovensku, aby vyhodnotila, jak nejlépe optimalizovat procesy z hlediska produktivity. Rovněž tak byly zkoušeny sestavy, které se mají vyrábět, aby se určilo, jak by měl vypadat ideální proces pájení. Krátce po instalaci VERSAFLOW 3/45 bylo zakázek tolik, že jedna směna již nestačila, a bylo nutné přejít na dvousměnný provoz i za cenu složitější organizace výroby. Logickým důsledkem bylo, že se vedení Teluxu nespokojilo s polovičatým řešením, a tak následovala instalace druhého VERSAFLOW 3/45, aby se výroba mohla vrátit k jednosměnnému provozu. Zároveň s tím si Telux k prvnímu selektivně pájecímu stroji objednal i sítotiskový stroj VERSAPRINT B1, který technici Ersy dodatečně doplnili o funkci 3D-SPI, která do té doby nebyla do sítotiskových strojů integrována. Mezitím byla na trh uvedena druhá generace sítotisků VERSAPRINT, které lze již běžně objednat s integrovanou 100% 3D inspekcí.

V loňském roce Telux opět doplnil svoje portfolio strojů pro výrobu elektroniky dvěma systémy Ersa – reflow zařízením HOTFLOW 3/14e s energeticky úsporným způsobem pájení přetavením v maximální kvalitě – a pájecím zařízením POWERFLOW eN2 pro nákladově optimální pájení vlnou v dusíkové atmosféře.


Servis a technická podpora PBT Rožnov

Komunikaci mezi Teluxem a Ersou zajišťuje PBT Rožnov, partnerská společnost Ersy se sídlem v České republice. „Servis i technická podpora ze strany PBT Rožnov jsou na profesionální úrovni. Jejich technici jsou velmi dobře vyškoleni a naše požadavky jsou vyřízeny do 24 hodin. Instalace nového zařízení a jeho uvedení do provozu bylo provedeno naprosto profesionálně a bez problémů. Za pět let, co provozujeme systémy Ersa, nedošlo k žádným mimořádným událostem,“ chválí generální ředitel společnosti Jozef Sadlek. Z dnešního pohledu může Telux dokonce konstatovat, že když se před pěti lety rozhodli pro dokonale přizpůsobené selektivní pájecí zařízení VERSAFLOW, byl to správný krok, zejména s ohledem na tolik potřebnou flexibilitu. „Snažili jsme se, abychom našli nejlepší řešení. Telux patří k mým nejoblíbenějším zákazníkům – nejen proto, že od nás odebral pět strojů, ale také vzhledem k velmi dobré spolupráci a úzkým vztahům mezi oběma společnostmi,“ říká Sales Manager z PBT Rožnov, Michal Duda, který se již 15 roků podílí na přátelských vztazích se společností.
Receptem na úspěch ve spolupráci Telux-Ersa-PBT je podle něho kromě odborného poradenství na cestě k instalaci efektivních systémů zejména následná péče dynamickým servisním týmem. „Pokud vyvstane problém, některý z našich kolegů je během několika hodin na místě, aby ho vyřešil – často věci řešíme prostřednictvím TeamViewer Call,“ dodává Michal Duda. Tým PBT provede v regionu 20 nových instalací ročně – kromě péče o stávající zařízení v terénu. Rostoucí tržní podíl na Slovensku a v České republice je především díky prvotřídní podpoře, kterou poskytují servisní technici PBT po celé zemi. Noví pracovníci servisu jsou vyškoleni přímo prostřednictvím kvalifikačního programu Ersy a poté absolvují servisní zásahy společně se zkušenými servisními techniky společnosti Ersa, dokud nejsou schopni zásah provést sami.


Silná poptávka po špičkové kvalitě

„Za prvé: se systémy Ersa jsme schopni intenzivněji automatizovat výrobu – to je důležitý krok, protože kvalifikované pracovníky není snadné najít. A za druhé: dramaticky vzrostla kvalita pájení a celková kvalita montáže. To jsou důležité předpoklady pro naši průmyslovou elektroniku, na kterou je kladen požadavek velmi vysoké kvality,“ shrnuje generální ředitel Teluxu Jozef Sadlek zkušenosti posledních pěti let se systémy Ersa. Telux má zařízení, která nejen že dobře vypadají, ale mají vysoký výkon. Plánování výroby nových výrobků se rozšiřuje až na jeden rok dopředu, jelikož to odpovídá poptávce po hardwaru a strojních zařízeních. Pokud by nastal nedostatek, Telux ví, jak kvalitně zařízení Ersy pracují – šance, že do Trebatic budou prostřednictvím PBT Rožnov dodány další systémy, je opravdu velká…

Autor článku: Radek Laurer, zdroj: Kurtz Ersa, časopis EPP Europe 2019
Jozef Sadlek, ředitel společnosti Telux a Michal Duda, obchodní zástupce firmy PBT u zařízení Ersa Versaprint s integrovaným 3D SPI
Se systémy Ersa jsme schopni intenzivněji automatizovat výrobu – to je důležitý krok, protože kvalifikované pracovníky není snadné najít, říká ředitel společnosti Telux.
Dvě Versaflow 3/45 ve firmě Telux 
Silné trio (zleva): Jozef Sadlek (Telux, ředitel), Radek Laurer (Ersa, obchod); Michal Duda (Pbt, obchod)