Pájecí stanice (páječka) na co myslet při nákupu? 

Na trhu je k dostání velké množství různých pájecích stanic (nesprávně označovaných také jako páječka, pájka, mikropájka). Výběr toho správného nebývá snadný. V dalším textu se dozvíte, čím se řídit.
Pro správné pájení je třeba mít k dispozici i správné nástroje a tím nejdůležitějším je pájecí stanice s pájedlem a vhodným hrotem. Správná volba je při sestavování elektronických obvodů nezbytná.


Typy pájedel


Můžeme je rozdělit do tří hlavních kategorií:
  • Základní vzduchem chlazená: Tento typ pájedla nemá žádnou regulaci teploty, kromě účinku okolního vzduchu při práci. Jsou zpravidla velmi levná, a přestože nemají možnost nastavení teploty, dají se použít u mnoha aplikací.
  • S nastavováním teploty: V pájedle je zabudován termostat, který udržuje teplotu pájecího hrotu po celou dobu práce na nastavené úrovni. Tepelný výkon tělíska je v okamžiku, kdy teplo přechází z pájecího hrotu, omezen tak, aby teplota nebyla příliš vysoká a aby se dalo spolehlivě pájet.
    Pájedla s regulací obvykle umožňují nastavit požadovanou teplotu, některá dokonce mají indikátor teploty. Kvalita pájení je vyšší, než u základních typů, avšak jsou poněkud dražší.
  • Pájecí stanice: Pájecí stanice jsou pro pájení optimálním řešením.


Vlastnosti pájedel

Škála dostupných pájedel je poměrně široká: od malých po velké, od levných po velmi drahé. Při volbě konkrétního pájedla je třeba vzít do úvahy celou řadu vlastností: velikost, výkon nebo spotřebu elektrické energie, napětí, způsob nastavování teploty, antistatickou ochranu, zda má odkládací stojánek a jak je náročná péče a údržba.
 
  • Velikost: K dispozici jsou pájedla různých velikostí. Malá jsou určena pro jemné práce, větší jsou zase vhodná pro pájení odolnější součástky. 
  • Příkon a spotřeba energie: Tyto údaje jsou uváděny u každého pájedla, avšak jsou velmi různorodé. V dnešní době se nejvíce používají pájedla o výkonu 80 - 150 W. tento výkon je dostačující pro použití bezolovnatých pájecích slitin. U pájecích stanic s rychlou regulací teploty se doporučuje výkon pájedla 150 W.
  • Napětí: Prodávaná pájedla odpovídají napětí v tuzemské elektrické síti (220 V), avšak mohou být napájena stejnosměrným proudem 12 V. Některá pájedla pro speciální použití mohou používat nízké napětí.
  • Regulování teploty: Pájedla používají dva typy regulace. Levná pájedla jsou regulována na principu, že při zahřátí na provozní teplotu je ztráta tepla stejně velká, jako jeho výroba. Jinými slovy: nemají žádnou formu elektronické regulace. Dražší typy pájedel mají termostatickou regulaci a zpravidla u nich lze teplotu nastavit na požadovanou hodnotu. Teplotu si řídí sama; když je teplo odváděno nějakou hmotnější součástkou, výroba tepla se zvýší, čímž je udržování nastavené teploty spolehlivější. Pájedla bez regulace v takových situacích nejsou schopna dostatečně udržet teplotu, takže pájení je komplikovanější.
  • Antistatická ochrana: Elektrostatická elektřina je s rostoucí citlivostí elektronických součástek, zejména čipů s integrovanými obvody, čím dál větším problémem. I když většina součástek, s nimiž pracují kutilové, jsou vůči statické elektřině odolná, některé být nemusí. Proto je v rámci opatrnosti přinejmenším zvážit, zda by zakoupené pájedlo nemělo mít antistatické provedení.
  • Odkládací stojánek: Stojánek pro odkládání pájedla je důležitý zejména při teplotách kolem 300 °C. V takovém případě je dobrý stojánek nutností.
  • Údržba: Při intenzivním používání pájedla je nezbytné, aby byly dostupné náhradní díly. I když pájedlo může spolehlivě fungovat mnoho let, pájecí hroty mají omezenou životnost a je nutné je v pravidelných intervalech měnit. U dražších pájedel s regulací teploty je dostupnost náhradních dílů pro případné opravy nutností.
Rozhodně stojí za to věnovat trochu času porovnání výhod a nevýhod dostupných pájedel. Některé lacinější typy mohou být pro většinu nasazení adekvátní, ale každý, kdo hodlá pájet velké množství sestav, určitě ocení výhody dražšího pájedla s regulací teploty.


Nástroje pro pájení

I když pájedlo je pro pájení nejdůležitější, nesmíme zapomínat na další nástroje. I ty se mohou mezi sebou podstatně lišit. Těchto nezbytných nástrojů pro snadnější a pohodlné pájení je celá řada: řezačka pájecích drátů, kleště pro přidržování horkých pájených předmětů či pro ohýbání vývodů a jiné nástroje, které působí jako „pomocné ruce“ – držáky DPS a různé svorky, aby desky nebo součástky držely na svém místě a při pájení neuhýbaly.


Základní nástroje

Mezi základní nástroje patří:
  • Řezačky: Měly by být kvalitní a jejich velikost by měla odpovídat druhu jejich použití. Menší řezačky pro práci s DPS, větší pro obecné spoje. Malé řezačky (štípací kleště) jsou vhodné pro zkracování vývodů součástek, aby nedošlo k poškození součástky, a větší, které se však nehodí pro čistou práci na deskách s plošnými spoji.
  • Kleště se špičatými čelistmi: Rovněž musí odpovídat předpokládanému použití. Menší zpravidla pro DPS, větší pro náročnější práce.
  • Odizolovací kleště: I když některé kleště jsou upraveny pro odstraňování izolace z drátů, lepší volbou jsou speciální kleště. Mohou být dražší, ale práce s nimi je mnohem jednodušší.
  • Odsávačka pájky: Jde o užitečný nástroj, s jehož pomocí se snadno odstraňuje stará pájka z pájeného spoje při nahrazování vadné součástky při přepracování sestav.
Základní nástroje se dají často zakoupit jako sada, mnohdy jsou součástí pájedla se stojánkem.


Pomocné ruce

Při pájení mnohdy potřebujete tři i více rukou, abyste mohli držet najednou pájedlo, pájku, součástku a případně propojovací drát. Zde oceníte pomocnou ruku (i několik), kterou tvoří podstavec s ramenem, na jehož koncích jsou umístěny přesunovací krokosvorky. Ty pomohou při přidržení položky na požadovaném místě.
Některé pomocné sestavy obsahují také lupy, takže pájenou součástku si můžete jednodušeji prohlédnout. I těch je celá řada druhů, takže si zvolte, který je pro vaši práci nejlepší.


Držáky desek

Existují situace, kdy je potřeba, aby byla upevněna celá deska. Držáky desek jsou dostupné v celé řadě provedení. Nejvhodnější typ má pracovní desku a zadní stěnu opatřenou pěnovou hmotou, která chrání osazenou stranu desky. Zároveň drží na místě pájenou součástku.
Kromě již uvedených nástrojů je vhodné mít při ruce i obecné nástroje, kterými myslíme šroubovák, matice různých velikostí, montážní klíče a celou řadu podobných maličkostí.

Stěžejní místo mezi produkty Ersa zaujímají především pájecí a odpájecí stanice pro použití v mikroelktronice a pájení SMD sestav, až po nasazení v aplikacích ze silné mědi. Vyznačují se kompaktními rozměry, vysokým výkonem, energetickou účinností a díky levným vyměnitelným hrotům nízkými provozními náklady.

 

KOMPLETNÍ KATALOG ERSA